Tre gratis højskoleforedrag
LMH inviterer alle interesserede til 3 gratis foredrag henover vintersæsonen.
Vores første sæson med vinterforedrag var i 2018-19. Vi oplevede så stor tilstrømning ved de 3 foredrag, at vi fik mod på at gøre Vinterforedrag til en tradition.
Alle arrangementer foregår i spisesalen på Luthersk Missions Højskole, Ansgarvej 2. Det er gratis, og der er ingen tilmelding. Efter foredragene bliver der tid til at spørge, kommentere og drøfte emnet.

Vinterforedrag sæson 22/23
Sæsonnens foredragsholdere
Tidligere afholdte vinterforedrag
Herunder kan du se, hvilke foredrag vi tidligere har afholdt og dermed få en fornemmelse af, hvilke slags foredrag vi kunne finde på at arrangere til næste sæson.
Vinterforedrag sæson 21/22
Narnia – C.S. Lewis’ fortælling om tro og Gud v/valgmenighedspræst Henrik Højlund, Århus
Den nu afdøde engelske forfatter og professor, C S Lewis, er måske mest kendt for sine syv børnebøger, Narnia-bøgerne. Oversat til 41 sprog, solgt i mere end 100 millioner eksemplarer.
Hans egen vej fra ateisme til kristen tro blev anledning til, at han skrev en lang række dybtpløjende bøger og essays om kristendom versus andre former for tro og tilværelsessyn. Men i børnebøgerne er det, som om han lader den fantasifulde fortælling tage fat i de samme temaer, så det fungerer mindst lige så overbevisende som de tankekloge bøger.
Arkæologiske fund, der kaster lys over Biblen v/professor Jens Bruun Kofoed, Karlslunde
Kan arkæologi gøre en forskel på, hvordan vi opfatter Bibelen og beretningerne i den? Har arkæologiske fund betydning for, om vi forstår Bibelens beretninger korrekt? Kan de være bevis for, om beretningerne er historiske eller bare gode vandrehistorier?
Jens Bruun Kofoeds baggrund for at holde foredraget er en ph.d.-afhandling om det gamle Israels historie og et forskningsspeciale om skabelsesforståelsen i det gamle Israel og den gamle Orient. I den forbindelse har han beskæftiget sig indgående med det arkæologiske materiale, som er relevant for forståelsen af de bibelske tekster.
Skam v/psykolog Louise Sølvsten Nissen, Køge
Skam er en følelse, som har fået mere opmærksomhed de seneste år. Alligevel er der noget naturlig i, at vi alle gemmer vores egen skam væk. Hvad er skam? Hvad gør den ved os? Hvordan skal vi håndtere den? Dertil vil vi se på, hvad det kristne budskab har at sige ind i skammens univers.
Corona-aflyste 20/21-foredrag
Korset i kunsten v/teolog Leif Andersen
Pæne psykopater v/psykolog Irene Rønn Lind
Vinterforedrag sæson 19/20
Händels Messias v/dirigent, komponist og underviser Nenia Zenana, Hørsholm
I 1741 skrev Händel på bare 24 dage sit kæmpe værk, som blev uropført 18. nov 1741 i Dublin som velgørenhedskoncerter. Men det bliver ikke mange fakta, denne aften vil dreje sig om.
I stedet vil tilhørerne blive taget med på en rejse gennem værket, som har mange facetter og farver i ord og toner: fra det store og vilde til det stille og fredfulde. Vi ser på den helt store ramme, får et overblik over den store buffet af tekst og musik og dvæler ved det enkelte – måske personlige – øjeblik. Messias er så stor en pallet, at der er noget til alle slags mennesker og alle slags situationer.
Aftenen vil også blive et kig ind i dirigentens arbejde med at finde balancen mellem at styre det hele – og så at overgive sig og lade musikken føre sig ved hånden.
Fatttigdom – fakta og etik v/fhv. formand for Rådet for Socialt Udsatte Jann Sjursen, Hillerød
Danmark er et af verdens rigeste lande, hvor få har for meget og færre for lidt. Alligevel går det skævt for stadig flere. Fattigdom og ulighed er stigende, og mange med misbrug og psykiske lidelser får ikke de tilbud og den hjælp, de har brug.
I foredraget bliver der fremlagt fakta for Rigets tilstand og temperaturen bliver taget på vores solidaritet og etik, når det gælder fattige og udsatte i vores samfund.
Kønsidentitet i en kønsneutral tid v/leder af Kristent Pædagogisk Institut Carsten Hjorth Petersen, Hillerød
Er vores køn en konstruktion eller en given identitet? Har kristendommen noget at sige om kønsidentitet? Hvad gør den kønsneutrale ideologi ved børn og unge? Disse og lignende spørgsmål er vigtige, fordi vores køn og seksualitet er en grundlæggende del af vores selvopfattelse og identitet. Det er tilmed spørgsmål, der ikke blot har betydning for det enkelte individ, men også for vores fællesskaber og samfund.